Tento raz niečo pre tých čo nie
sú kamaráti s múkou. Ide o chutný koláč hlavne vhodný pre celiatikov,
laktózovo netolerantných ale v podstate si ho môže pripraviť hocikto, kto
má rad pečenie a papkanie. Ja osobne ho neuveriteľne zbožňujem. S radosťou
by som si ho piekla každý týždeň. J
This time we have here something
for those who are not friends with flour. It is a delicious cake perfect for those
who has celiatic desease or are lactose intolerant but also for anyone else who
likes baking and eating. I personaly
LOVE this cake. If I could I would bake it weekly. :)
Na prípravu potrebujeme/You will
need:
·
50g kvalitného kakaového prášku / 50g of qualite cocoa powder
·
125ml horúcej vody / 125 ml of hot water
·
170g rozomletých orechov/mandlí / 170 g milled nuts/almonds
·
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny / 1 tea spoon of
baking soda
·
Štipku soli / pinch of salt
·
3 vajcia / 3 eggs
·
200g cukru (môže byť menej, záleží na vašej
chuti, niekedy dávam len 100g) / 200 g of sugar ( you can use less, it depends
on your taste. Sometime I use only 100g)
·
150ml olivového oleja /150ml of olive oil
Postup je veľmi jednoduchý:
Ako prvé si zapneme rúru na 170°C.
(Na tento krok väčšinou v prípravnej eufórií zabúdam a na konci
príprav potom čakám kedy sa mi konečne zohreje rúra . :D )
Dáme si ohriať v rýchlo
varnej kanvici vodu. Do misky si nasypeme kakaový prášok a zalejeme ho
vodou. Zmes trochu premiešame a dáme na bok aby sa prášok v súkromí
rozpustil.
Process is very simple:
As first you want to turn on your oven and put it on 170 °C (I usually
forget about this step because of all that excitement and then I have to wait
till the oven finally preheats :D)
Prepare your water in a kettle.Put cocoa powder into a bowl a add
water. Mix together for a bit and put aside so the powder can melt in private
;)
Do novej nádoby si rozbijeme
vajíčka a vyšľaháme. Keď sa vajíčka
spenili tak pridáme cukor a mixujeme ďalšie cca 2min. Zmes musí nabrať na
objeme.
Ak sa to podarilo tak začneme
pomaly za stáleho chodu mixéra vlievať do zmesi olivový olej. (tí čo radi
ochutnávajú surové cesto, tak neodporúčam po pridaní oleja ho ochutnávať, nie
je to nič extra J).
Take another bowl and put in your eggs and start mixing them. Whisk
them till you get a bit of foam at the top, add sugar and mix for next 2min.
Mixture has to gain on volume.
Then you want to start adding in olive oil whilst you are still mixing.
(for those who like to taste doughs and mixtures before baking I ain´t
recommend doing so now after adding olive oi. It is nothing great :) ).
Následne do zmesi primiešame rozpustené kakao s vodou a ako posledné pridáme všetky suché prísady. Sódu bikarbónu , štipku soli a mleté orechy. Vo výbere či použijete klasické vlašské orechy alebo mandle vás nechám. Ja mám radšej chuť mandlí a preto ich dávam cca 150g a zbytok dosypávam vlašskými orechmi. Potom všetko spoločne premixujeme. (Do cesta ešte pred naliatím do formy môžete prisypať pár gramov na hrubo rozomletých orechov, poprípade aj sušené brusnice sú fajn. )
As the last step you want to add to your mixture all the dry
ingredients. Baking soda, pinch of salt ,cocoa and milled nuts. It is up on you
if you use classic walnuts or almonds. I prefer almonds so I use 150 g and other 20 g are walnuts. Then mix it all
together. (Before you put your mixture into baking form you can add some small
pieces of nuts or even cranberries are great.)
Ak sa vám zdá, že zmes je príliš tekutú tak pridajte ešte pár gramov orechov. Tento prípad sa môže stať ak ste použili väčšie vajcia alebo záleží aj na druhu oleja. Každý je trocha inej hustoty. Len sa nezľaknite tekutosti zmesi, cesto ktoré sme si pripravili sa musí liať, malo by byť o niečo redšie ako napr. cesto na bábovku, bublaninu alebo perník.
In case you feel like the mixture is too water-y add a few grams of nuts. This can happen if your eggs are bigger or if your oil wasn´t thick enough. Just don´t worry too much because the mixture has to be more liquid-y.
Cesto si nalejeme do formy. Formu nevysypávame ani nepotierame. Cesto má už v sebe olej takže sa určite neprichytí na okraje formy. A dáme piecť do rúry na 60min.
In case you feel like the mixture is too water-y add a few grams of nuts. This can happen if your eggs are bigger or if your oil wasn´t thick enough. Just don´t worry too much because the mixture has to be more liquid-y.
Cesto si nalejeme do formy. Formu nevysypávame ani nepotierame. Cesto má už v sebe olej takže sa určite neprichytí na okraje formy. A dáme piecť do rúry na 60min.
Po vytiahnutí a po cca 15min
koláč vyberieme z formy, posypeme orechami/mandľami a práškovým
cukrom. Následne po vychladnutí ochutnávame. Dobrú chuť.
Then we pour mixture into baking form. We ain´t have to use any butter
or oil for a form because there is enough oil in the mixture already so it
definitely won´t get stuck to your form. Then we let it bake for 60min.
After the cake is baked you wan to wait for about 15 minutes before
taking it out of the form. Then decorate with some nuts/almonds and icing
sugar. Wait till it cools down and you may have a first bite. Enjoy.
And remember..... Stay DeKaLicious.
Recept a fotky Ka
Úprava a preklad De
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára