Minule som dostala chuť na
niečo citrónové ale nechcelo sa mi piecť
už známe veci tak som si vymyslela tieto chutné terčíky. Sú to
v podstate košíčky plnené citrónovou plnkou ozdobené šľahačkou.
Tento recept je ideálny na
letné dni alebo keď už máte plné zuby sladkých dobrôt a chcete podráždiť
aj iné chuťové poháriky.
Na prípravu potrebujeme:
Cesto:
·
115g zmäknutého nesoleného masla
·
100g kryštálového cukru
·
1 vajce
·
190g hladkej múky
·
1čl prášku do pečiva
·
štipka soli
Plnka:
·
2 vajcia
·
3 žĺtky
·
Smotanu na šľahanie
·
Šťavu z jedného veľkého citrónu
·
1pl kryštálového cukru
Postup na výrobu terčov:
Ako prvé si vyrobíme cesto. Do
misy dáme najprv maslo a cukor. Mixérom alebo ručne stručne vyšľaháme zmes
na vzdušnú cca 3minutky. Následne pridáme vajíčko a po minútke aj múku,
prášok do pečiva a soľ. Hmota zhustne a preto je lepšie ak ju
premiešate ešte vareškou. Hotové cesto prikryjeme alebo zabalíme do
potravinovej fólie a necháme 30min odležať v chladničke.
Kým cesto oddychuje, pripravíme si plnku. Nič ľahšie nie je. Do nádobky si dáme vajíčka spolu so
žĺtkami, citrónovú šťavu, smotanu na šľahanie a cukor. Všetko krásne
vyšľaháme až kým na povrchu nie sú bubliny.
Z oddýchnutého
a vychladeného cesta si narobíme guličky. Pomocou plechu na mafiny si
vyrobíme košíky. Jednoducho pomocou rúk guličky roztlačíme tak aby v ceste
neboli žiadne diery. Následne už len do košíkov nalejeme plnku a dáme
piecť.
Terčíky pečieme cca 10-15min
kým na povrchu nezlatnú na 180°C. Po upečení necháme terče vychladnúť. Môžete
ich ešte posypať práškovým cukrom a na vrch si vyšľahať ešte šľahačku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára