Losos je plný zdravých bielkovým
a tukov a preto sa v mojom jedálničku veľmi často objavuje. A keďže
si ho často pripravujem tak vymýšľam aj rôzne aj keď menšie ale zmeny. Tento
raz som v mrazničke našla ešte domáci hrášok z minulej sezóny tak som
mala hneď jasno - bude pyré.
A tu je recept:
Ako prvé si samozrejme pripravíme
lososa. Najlepší a najzdravší je losos z Aljašky a ešte lepšie je ak je vychovaný vo
voľnej farme alebo dokonca divoký. Práve ony majú správne pomery živín.
Takže lososa zbavíme kože
a nastrúhame na neho kôru z ¾ veľkého bio citróna. Obalíme ho
z každej strany a na cca 15min odložíme do chladničky. Následne ho
preložíme na plech vymastený trochou olivového oleja a trocha osolíme
a okoreníme. Potom už len prikryjeme alobalom aby nám nevyschol
a dáme piecť na 15min na 200°C.
Hráškové pyré si prichystáme tak rýchlo
a jednoducho ako lososa. Do hrnca si nasypeme hrášok ,pre dve osoby úplne
stačí 250g, nahrubo nakrájanú jednu cibuľu, približne 25g masla a poslednú
¼ citrónovej kôry. Zmes zalejeme vodou a privedieme k varu. Hrášok
varíme 3 minúty. Vodu potom zlejeme. Jednu dve lyžice hrášku dajte bokom na
neskoršiu ozdobu. Následne všetko rozmixujeme. Do zmesi podľa chuti pridajte
soľ, korenie, maslo, môžete aj bylinky ako oregano, šalvia, kôpor či petržlen. Mixujte
dokiaľ nevznikne hladký krém.
Už len všetko pekne naservírovať
ozdobiť celým hráškom, nejakou tou bylinkou a dobrú chuť.
Inšpirovala si ma, suroviny sú nakúpené, v piatok idem naostro!
OdpovedaťOdstrániť