Sweet Potato Fries for the First Time

PTFs ladies and gentles! 
Dnes si uvaríme niečo nezdravé- no v zdravšom prevedení. De zistila, že sladké zemiaky sú pre telo o niečo lepšie ako tie klasické biele. Sladké obsahujú viac vitamínu A a C a tiež nespôsobujú zvýšenie cukru v krvi- narozdiel od bielych. Asi preto ich veľké množstvo reštaurácií pridáva do svojho jedálničku. My sme ich vyskúšali a ano čakali sme od nich inú chuť no napriek tomu sme si ich zamilovali (teda aspoň jedna z nás) a tešíme sa na to, že si ich upečieme znovu.  
Ano upečieme- v rúre. Žiadne smaženie či fritovanie. Nezáleží totiž na tom ako zdravo sa chcete stravovať keď potom všetko hodíte do oleja. Smaženie zabije v podstate všetky tie vitamíny a bielkoviny. 

Today it is time to prepare something unhealthy- but with a little healthy twist. As De found out sweet potatoes are a tiny little bit better for you then classic white ones. Sweet potatoes has more vitamin A and C plus they do not raise your blood sugar so high. That is probably why many restaurants add them to their menu. We tried to do them on our own as well and let me tell you- I did expect something different, but I still loved them and I am looking forward to baking them again. 
Yes baking them in the oven. Not frying. Because no matter how healthy you are trying to be- frying food kills all those vitamins and nutrition.

Prvý pokus sme chceli ponechať jednoduchý. Nechceli sme totiž zabiť chuť zemiakov obrovským množstvom iných.

We kept this first try as simple as possible. We didn´t want to kill the taste of potatoes with hundred other tastes. 

BUDETE POTREBOVAŤ/ YOU WILL NEED
3 porcie-4 menšie / 3 portions-4 smaller
3 väčšie sladké zemiaky/ 3 bigger sweet potatoes
soľ /salt
čierne korenie / black pepper
štipku chilli (vločky rozomleté) / pinch of chili
olivový olej / olive oil 

Začneme očistením zemiakov a ich pokrájaním na hranolčeky. Veľkosť záleží od vašej preferencie. Vložíme do taniera alebo misy a premiešame so soľou, korením, chilli a olejom. V prípade, že nemáte radi pikantné jedlo chilli vynechajte (pochopiteľne). Rozložíme na plech a šup do rúry.

We will begin by peeling and chopping those sweet potatoes into fries. Size depends on your preferences.Then you put them into plate or bowl and mix in salt, pepper, chilli (you ain´t have to obviously) and oil. Spread it onto baking tray and put into oven.  
 Hovorí sa, že je dobré piecť ich na maxime pretože sú zachviľu mäkké.My sme ich však nechceli príliš tmavé tak sme ich nastavili na 180 stupňov Celzia a piekli asi 15 minút. Proste kým začnú chytať pekne zlatavú farbu.

We heard that you should bake them on the highest temperature, because they are cooked real fast. But we didn´t want them too brown so we set the oven on 180 Celzius and baked them for about 15 minutes. SImply until they are gettin that golden brown color. 
Po vybratí z rúry ich stačí nechať asi tak 3 minútky vychladnúť a môže sa servírovať. 

After you take them out of the oven you can let them cool down for about 3 minutes and then they are ready to be served. 

Vyskúšali ste tento recept? Chutilo Vám? Máte pre nás typ? Nebojte sa a zanechajte komentár a možno nabudúce budete súčasťou receptu. 
Did you try this recipe? Did you like it? Do you have any tips for us? Leave a comment bellow and maybe you will be a part of our next recipe. 

Stay DeKaLicious
-De

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára