Banánový chlieb// Banana bread

O banánovom chlebe ste určite už počuli. Ak nie tak to je vážne divné :P. 

Američania sem tam aj iné národy sú z tohoto pokrmu paf. Ale oni nepoznajú normálny chutný chlieb alebo našu klasickú bábovku. Hahaha. Banánový chlieb nieje nič iné len naša bábovka s banánom. :P. No čo už. Poviem vám, že som dlho odolávala ale veď treba vyskúšať všetko. Hlavne keď to nieje vôbec náročné. 

Keďže som začala čoraz častejšie piecť aj bez lepku tak vám zároveň spolu s klasickým receptom na banánový chlieb ukážem aj ako si pripraviť bezlepkovú verziu s pomocou mandlí a orechov. 



V oboch verziách začneme s tým, že si najprv rozmačkáme pomocou vydličky tri mäkké banány. Do nich pridáme dve polievkové lyžice jablkového džúsu.  


Tak a tu sa nám už recepty rozchádzajú. 
  • V klasickej verzíí si do 125g zmaknutého a jemne vyšľahaného masla pridáme dve celé vajíčka s spoločne premiešame. 
  • V bezlepkovej verzií si oddelíme zo 4vajec bielka od žĺtok. Žĺtka vo väčšej mise napeníme a z bielok vyšľaháme pevný sneh.

 
V klasickej verzií si na váhe pripravíme 250g hladkej múky, čajovú lyžičku škorice a prášku do pečiva. Všetky suché prísady primiešame k maslovej hmote. Kto chce môže do cesta pridať trocha medu. Celú premiešanú hmotu už len vložíme do formy, ktorú si treba vymastiť (olejom alebo maslom) a vysypať múkou.
Pečieme 40 minút na 180°C. :)


V druhej verzií do našľahaných žĺtkov prisypeme 250g zmesy z orechov. Ja som použila 200g mandľovej múčky a 50g rozmixovaných vlašských orechov. Zmes poriadne premiešajte a na koniec opatrne vmiešajte aj sneh. Ak chcete môžete primiešať ak trocha škorice, sušených hrozienok.  Hotové cesto vlejeme do formy vymastenej tukom a pečieme na 180°C cca 35min, respektívne kým sa nám chlebík nesfarbí do zlato-hneda alebo kým zapichnuté špáradlo nevytiahneme čisté.


Hotové umelecké dielo je chutné zo všetkým a kedykoľvek
Dobrú chuť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára