Jesenný poklad / Autumn treasure

Keksíky / Cookies

Keďže nám už prišla jeseň a zima už klope na dvere, tak tu mám niečo sladké na jesennú depresiu. Sezóna sviežich ovocných koláčov končí. Preto prinášam môj chutný receptík na keksíky k teplému čaju alebo len tak na zahryznutie počas prestávky v práci či škole.
Well since fall is finally here and the winter is right by the corner, we´ll prepare something sweet for that autumnal depression. Season of refreshing fruity cakes is over. That is why I am bringing you my delicious recipe for cookies, so you have something to snack on whilst drinking a tea or whilst your having that break at school or work.

Postup a príprava sú jednoduché takže to zvládne každý a keď do toho zapojíte deti bude väčšia zábava. J
Process is really easy so anyone can make this and if you get some little helpers -kids,siblings,nieces, nephews...- it will be super fun.  :)

Potrebujeme/You will need:
Hladká múka 200g/ 200g of plain flour
Ovsené vločky 100g/ 100g oat-meal flakes
Solamyl  1čl (čl= čajová lyžička)/ 1 tea spoon of potato starch powder (Solamyl) 
Prášok do pečiva 1čl/ baking powder 1 tea spoon
Maslo 200g/ 200 g of butter
Cukor krupicový 80g/ powder sugar 80g
Vanilkový cukor  1ks/ vanila sugar 1package
Vajíčka 2ks/ 2 eggs
Orechy, citrónovú kôru, čokoládu na ozdobenie/ nuts, lemonpeel, chocolate pieces
 Postup: V podstate všetko postupe nahádžeme do misy potom na plech a pečieme J, ale pre istotu vám to rozpíšem. 

Takže: Zmäknuté maslo dáme do misy, prisypeme oba druhy cukru a mixérom vyšľaháme. Potom pridávame do hmoty vždy po jednom vajíčku a premiešavame. Následne do hmoty vmiešavame suché prísady.
Process: Basicely we toss everything into one bowl and then on a baking tray. Then we bake. But  in case of need....
So: Put room temperature butter into bowl, add both sugars and mix together. Then  add eggs one at the time and mix between. Then mix in all dry ingredients.  
Záleží od sily vášho mixéra ale môj pomaly prestával fungovať keď som prisypala cca polovicu múky. V tom prípade si treba zobrať varešku a miešať už ručne.
In case you are using a electronic mixer and it is not strong enough you will have to use your hands and wooden spoon as you start adding a flour.
Nakoniec do zmesi  pridajte orechy (tento krok nie je povinný, záleží na vašej chuti), nastrúhanú citrónovú kôru (tento krok tiež nie je povinný ale cesto, vôňa a chuť sú potom sviežejšie).
At last you ad nuts (not necessary, it depends on you), lemon peel  which adds freshness and great smell.
Pripravíme si plech s papierom na pečenie a na neho postupne robíme guličky z cesta. Guličky tvarujeme pomocou navlhčených ( nie mokrých) rúk alebo pomocou dvoch lyžičiek robíme malé hromádky. Guličky dávame ďalej od seba lebo pri pečení sa trocha „rozlejú“.  Prstami urobíme z guličiek placky a môžeme ich ešte posypať čokoládou alebo čím len chcete (brusnice, orechy...), následne vložíme do vyhriatej rúry 170°C. Pečieme podľa hrúbky keksíkov, až kým spodná strana nezačne ružovieť.
Ja som robila 9 keksíkov na plech a piekla som ich 10-12min. Dohromady z cesta mi vyšlo 24 kusov.
Prepare your baking tray and lay it out with baking paper. Then you start putting on little dough balls. Shape them with demp hands (not wet) or using two spoons. Place your dough balls a bit apart because they will grow whilst baking. Use your hands to flatten the balls a little and in case you want add chocolate or anything that you like ( cranberries,more nuts....). After that put the tray into preheated oven - 170 °C. Baking time depends on how thick your cookies are.
I´ve been baking 9 cookies per tray and that took 10-12min. I made 24 pieces.
Po dopečení keksíky preložíme z horúceho plechu na mriežku kde ich necháme vychladnúť a potom je už len na vás čo s nimi porobíte. J
After they are done baking you wan to let them cool down and then it is all up on you what you do next.


 Nepopáliť sa! Don´t burn yourself! And Stay DeKaLicious! 
Fotky a recept Ka
Preklad a úprava De

1 komentár:

  1. Tieto keksy sú na pohľad také "nenápadné". Ale sú veľmi chutné!!!! A vydržia aj v zásobe, ako naozajstné keksy, takže v jeden deň sa s nimi vyhrať a potom si ich vychutnávať po troche hoci aj mesiac. :D

    OdpovedaťOdstrániť