Višňové kvety// Cherry flowers

Aj vám sa už stalo, že ste išli na nejakú akciu a mali ste zo sebou doniesť nejaké to občerstvenie tuhého skupenstva? Mne sa to minule stalo a nemala som ani tušenia čím prekvapiť. Nechcela som doniesť klasické veci ako pagáče, bublanina, perník, suché štvorce, obdĺžniky a iné chutné ale predsa už okukané chuťovky. K tomu všetkému som si spomenula aj na našu "lepkovú menšinu" a dilema sa zväčšila. 

Nakoniec som hádanku rozlúštila a vyrobila som tieto chutné višňové kvety z bezlepkovej múky. 
Koláčiky sú ideálne na rôzne párty, stretnutia, posedenia organizované aj pod holím nebom. Nemusíte sa báť, že sa vám roztopí čokoláda či šľahačka. Taktiež je veľmi vhodné vyrobiť koláče s použitím bezlepkovej múky a bezlaktózového mlieka keď daných ľudí nepoznáte lebo v dnešnej dobe sa objavia minimálne dvaja čo sa musia len závistlivo pozerajú na všetky dobroty. 

Na cesto potrebujeme:
250g bezlepkovej múky (Novalim)/polohrubá múka
125g masla (nie Rama ani Hera ale masla)
štipka soli
1 vajíčko + 1 žĺtko
2 polievkové lyžice mlieka (Rajo má chutné bezlaktózové)
100g cukru
Na plnku:
višne
múku
maslo

Do misy si nasypeme múku k nej pridáme cukor a zmäknuté až rozpustené maslo. Všetko ručne stručne pomiešame až nám vznikne taká hrudkovaná zmes, kým sa netvoria žmolky.


Pridáme vajíčko, žĺtok spolu s mliekom a všetko zas ručne stručne miesime. Nesnažte sa cesto úplne ubiť, potom bude tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť. Všetko len spojte do jedného kompaktného cesta. Ak sa vám zdá cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky. Vytvorený bochník si zabalíme do fólie a necháme aspoň 20min odpočívať v chlade. 
(Toto cesto môžete použiť aj ako základ do pie(páj) koláčov).


Vychladené cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pozor nezabudnite použiť bezlepkovú múku ak robíte túto variantu. Ak vám cesto puká a nedá sa rozváľať je pravdepodobne veľmi studené a stuhnuté. Nechajte ho chvíľku odstáť a skúste znova. Z vyváľaného cesta si vykrojíme tvary podľa chuti. Na ne ukladáme plnku. 
Plnku si vyrobíme tak, že do misky si vložíme višne, pridáme 1 polievkovú lyžicu múky a masla. Múka zabezpečí aby nevytekala šťava a maslo aby po vychladnutí plnka jemne stuhla.
V klude môžete použiť aj marmeládu alebo iné ovocie.


Naplnenému kvietku potrieme okraje vodou môžete k nej pridať aj bielko čo vám zostalo. Na potretú časť s višňou položíme čistí kúsok. Už stačí len kraje pritlačiť prstom a jemne aj vidličkou, v strede spravte dierku aby mala prípadná šťava kam odtekať. Pre efekt ešte môžete kvety posypať kryštálovým cukrom. 
Hotovú krásu treba piecť na 180°C približne 12-15min.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára