Jablko medzi nebom a zemou


         Po vianočných sviatkoch kedy sa piekli a varili len rodinné tajné recepty a dlhom skúškovom období som sa konečne postavila do kuchyne a niečo dobré napiekla. Keďže sa u nás v špajzy ešte stále nachádzajú jablká z minuloročnej hojnej úrody tak som ich spracovala do tohto ľahkého chutného koláča.


Takže čo všetko je potreba:
Zem- Cesto                                                               Plnka
·         200 g hladkej múky                                            ·         700 g jabĺk
·         50 g práškového cukru                                       ·         50 g kryštálového cukru
·         125 g zmäknutého masla                                    ·         1 vanilínový cukor
·         1 vajíčko                                                             ·         1 lyžička mletej škorice
·         štipka soli                                                            ·         kôra a šťava z 1 citróna
                                                                                       ·         30 g zmäknutého masla
Nebo-Sneh                                                                     ·         3 žĺtky
·         3 bielky
·         štipka soli
·         150 g kryštálového cukru



     Ako prvé si pripravíme cesto. Ak máte doma malého pomocníka tak práve táto časť je ideálne pre jeho realizáciu.
   Do misky alebo rovno na stôl si dáme múku, práškový cukor, štipku soli, vajíčka a zmäknuté maslo. Všetko spoločne začneme premiešavať až do krásne spojeného cesta. Najradšej to robím ručne stručne, je to úžasne upokojujúce a relaxačné. Keď sa všetko spojí, cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky oddýchnuť na cca 40min.

  Kým nám cesto oddychuje si očistíme a nakrájame jablká na kocky. Šupu nevyhadzujte. Sú v nej tie najdôležitejšie vitamíny a to najzdravšie z celého jablka. Treba ju zjesť J. Jablká dáme do väčšieho hrnca spolu s vanilkovým cukrom , cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a kôrou. Všetko spolu dusíme do mäkka. Podusené jablká odstavíme a primiešame žĺtka a maslo. Zmes následne necháme vychladnúť.

    Odležané cesto by sa malo rozváľať ale na čo špiniť valček. Vložte cesto do formy a rukami ho rovnomerne roztrite po celej ploche. Hotové dielo ešte vidličkou popichajte, prikryte papierom na pečenie a zaťažte ryžou, fazuľou, hrachom či cícerom. Cesto pečte 10min pri teplote 180°C. Po 10min zložte z cesta papier na pečenie aj zo záťažou a pečte ďalších 5min. (Záťaž nevyhadzujte, odložte si ju na inokedy).

    Do predpečeného korpusu nalejeme jablkovú zmes a dáme ho piecť na ďalších 25min pri rovnakej teplote teda 180°C. Počas pečenia si vyšľaháme pevný steh. Do misy si dáme bielky so štipkou soli. Po chvíľke šľahania začneme pridávať kryštálový cukor. Šľaháme až kým nám nevznikne chutný lesklý tuhý sneh. Ten nanesieme na upečený koláč. 


  Necháme ešte cca 5min zľahka stuhnúť vo vyhriatej rúre (až kým sneh zľahka zhnedne).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára