Dolky pečené v rúre // Sweet buns

   Dolky sú v našej rodinke veľmi obľúbené. Samozrejme máme úžasný rodinný recept ale má jednu chybu. Cesto treba vyprážať :/ . Preto som si recept upravila, dolky upiekla v rúre a následne vynikajúco pochutnala. Príprava je celkom dlhá, kvôli trom kysnúcim procesom ale oplatí sa.

"Donuts" are real favorites in our family. Of course we have an incredible recipe but it has one problem. You have to fry the dough. That is why I changed the recipe and I baked them in the oven instead. It takes a while to prepare them but it is worth it.


Na prípravu potrebujeme/ we need:
250g polohrubej múky / 250g plain flour
20g (1pl) múčkového cukru /20g(1table spoon)
150g plnotučného mlieka/ 150g semi skimmed milk
20g droždia/ 20g yeast
štipka soli / pinch of salt
30g masla/ 30g butter
1 žĺtko/ 1 egg yolk
lekvár/tvaroh/ cottage cheese and jam

Ako prvé si navážime suroviny. Múku si nasypeme do väčšej misy. Ohrejeme si mlieko asi na 40°C. Dávajte pozor aby mlieko nebolo horúce potom kvasnice nebudú správne pracovať.
First weight your products. Put flour into bigger bowl. Pre/heat milk to about 40 degrees celsia. Be careful not to have hot milk just warm so your dough raises right when you add yeast

Do menšej misy si rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky z odváženého množstva. Prilejeme tretinu zohriatého mlieka. Premiešame a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10minút. Do zbytku mlieka si dáme rozpustiť maslo a jedno žĺtko.
To a smaller bowl crush yeast, add a table spoon of sugar and a table spoon of flour. Add quater of warm milk. Stir and let yeast swim onto top. It takes about 10 minutes. In the rest of the milk let your butter melt and add one egg yolk

Kvások prilejeme do muky, cukru, pridáme aj zmes z mlieka, žĺtka a masla. Kvások je hotový vtedy keď je hmota taká "penovitá". Všetko miešame asi 10min, až bude cesto hladké a vláčne.
Pour yeast mixture into flour, sugar and add the milk, sugar and egg mix. Your yeast will be ready once you start getting bubbles at the top and it looks a bit like foam. Mix everything together for about 10 minutes so you get soft and airy dough.

 Cesto zakryjeme v mise utierkou a necháme kysnúť asi 50 minút na teplom mieste. Po uplynutí času a zdvojnásobeniu objemu si pomocou lyžice vykrojíme malé bochníčky. Tie si dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Z tohoto množstva surovín sa dá vyrobiť 10ks.
Cover the dough in the bowl with kithcen towel and let grow for about 50 minutes on a warm spot. Ones the time passes and dough is twice bigger - start creating little balls with a spoon. Put them on tray that is covered with baking paper. You should get about 10 pieces.

Poukladané dolky zakryjeme utierkou a necháme ešte pol hodinku kysnúť. Dajte pozor aby bochníky boli od seba v dostatočnej vzdialenosti aby sa nezlepili. Nakoniec už stačí plech vložiť do rúry na 180°C a nechať ho tam 15-20 min alebo kým nezozlatnú.
Cover the donuts with a kitchen towel and let grow for extra hour. Make sure the balls are far enough so they have space to grow. Then just put tray into oven and bake at 180 celsius for bout 15-20 minutes or until they are gold.

Podávame s lekvárom podľa chuti a tvarohom. :) mňamka
Serving with jam and in case you' d like even cottage cheese :) yummy
Remember to stay DeKaLicious :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára