Losos s hráchovým pyré

Losos je plný zdravých bielkovým a tukov a preto sa v mojom jedálničku veľmi často objavuje. A keďže si ho často pripravujem tak vymýšľam aj rôzne aj keď menšie ale zmeny. Tento raz som v mrazničke našla ešte domáci hrášok z minulej sezóny tak som mala hneď jasno -  bude pyré.



A tu je recept:
Ako prvé si samozrejme pripravíme lososa. Najlepší a najzdravší je losos z Aljašky  a ešte lepšie je ak je vychovaný vo voľnej farme alebo dokonca divoký. Práve ony majú správne pomery živín. 
Takže lososa zbavíme kože a nastrúhame na neho kôru z ¾ veľkého bio citróna. Obalíme ho z každej strany a na cca 15min odložíme do chladničky. Následne ho preložíme na plech vymastený trochou olivového oleja a trocha osolíme a okoreníme. Potom už len prikryjeme alobalom aby nám nevyschol a dáme piecť na 15min na 200°C.

Hráškové pyré si prichystáme tak rýchlo a jednoducho ako lososa. Do hrnca si nasypeme hrášok ,pre dve osoby úplne stačí 250g, nahrubo nakrájanú jednu cibuľu, približne 25g masla a poslednú ¼ citrónovej kôry. Zmes zalejeme vodou a privedieme k varu. Hrášok varíme 3 minúty. Vodu potom zlejeme. Jednu dve lyžice hrášku dajte bokom na neskoršiu ozdobu. Následne všetko rozmixujeme. Do zmesi podľa chuti pridajte soľ, korenie, maslo, môžete aj bylinky ako oregano, šalvia, kôpor či petržlen. Mixujte dokiaľ nevznikne hladký krém.


Už len všetko pekne naservírovať ozdobiť celým hráškom, nejakou tou bylinkou a dobrú chuť. 

1 komentár: