Špenátové noky // Spinach gnocchi with tomato

  A je tu ďalší recept inšpirovaný talianskom, konkrétne nokami ktoré sa nazývajú malfatti. Toto slovo sa prekladá ako "zle urobené". Zaslúžili si ho z dôvodu nepravidelného tvaru, spôsobeného ručnou výrobou z mäkkého a jemného cesta.
  Asi každý pozná noky. Ak ste ich jedli niekde v reštaurácií tak viete, že sú to tie divné čudá z polotovaru a konzistenciou pripomínajúcu gumové medvedíky. Noky z tohoto receptu sú úplne iný prípad. Sú ľahké, vzdušné, mäkké a na jazyku sa rozplývajú ako obláčik. 
Na prípravu nokov potrebujeme:
1 menšiu cibuľu
1 pl masla
150g listového špenátu
soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
230g tučného tvarohu
2 pl smotany na šľahanie
70g ementálu
1 vajíčko + 2 žĺtka
70g hrubej múky


  • Nakrájame si cibuľu na jemno a necháme ju zosklovatieť na masle. Následne k nej pridáme špenátové listy. Premiešame a necháme asi 3-4min aby sa špenát zredukoval. Do zmesi pridáme soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Následne odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Väčšie kusy špenátu rozrežte.
  • Do väčšej misy vložte tvaroh, smotanu, nastrúhaný ementál, vajíčko so žĺtkami a špenátovú zmes. Všetko poriadne zmiešajte a postupne prisypávajte aj múku. Z vytvoreného cesta už len s pomocou dvoch lyžíc tvarujeme noky a ukladáme ich na plech vysypaný múkou. Keď si vytvarujete vami určený počet, tak hotové noky odložte do chladničky oddýchnuť aby spevneli. 

Kým nám noky oddychujú pripravíme si omáčku na ktorú potrebujeme:
paradajky
2-3 strúčiky cesnaku
olivový olej
paradajkový pretlak
  • Paradajky si narežeme do kríža, vložíme do hrnca a zalejeme horúcu vodou z kanvice. Necháme ich dve minútky naparovať, potom vodu zlejeme, paradajky olúpeme a nakrájame. Cesnak, ak chcete môžete pridať pár čili papričiek, nakrájame na jemné plátky a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme paradajky, pretlak (množstvo závisí od chuti paradajok a množstve), osolíme, okoreníme a necháme variť za občasného miešania 10-15min. Hmota sa musí zbaviť prebytočnej vody z paradajok. 
  • Na záver si vyberieme oddýchnuté noky a uvaríme ich vo vriacej posolenej vode. Akonáhle noky vyplávu na povrch nechajte ich ešte minútu variť a potom ich vyberte. Noky podávajte horúce, poliaté omáčkou a ozdobené napr, bazalkou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára